Off topic (9): Feno-men (ili muškarci s fenom)



petak , 22.04.2005.

Kuba. Pojma nemam o Kubi. Tko tamo živi? Pojma nemam. Znam da živi Castro.

A onda sam kliknuo na jedan link i pročitao nešto o Kubi i njegovom stanovniku.

Vijesti većinom čitam na internetu, kao... informiram se i više manje sam ravnodušan, ali ovo je jedna od onih vijesti koja me izbaci iz trake.

Povećanje plaće od 100% za sve radnike u državi, uvođenje novih supermodernih aparata u kućanstva i flat-rate električna energija. Na Kubi.

Mislite li da je nama dobro ili mislite da nam je loše? Pročitajte ovo pa odlučite... svakako pročitajte ako već niste.

Shvatit ćete tada naslov ovog posta.

Mind Twister (76): Borg?



petak , 15.04.2005.

Gledam neku emisiju o kolektivnoj svijesti. Zanimljiva svijest koja pleše na rubi između znanosti i mistike. Nisam baš siguran u tim pojmovima ali nekako procjenjujem da toj kolektivnoj svijesti nastojim pobjeći u svakoj prilici.
Možda je to stoga što kolektivnu svijest poistovjećujem s pojmovima kao što su masovna euforija, stav javnosti ili politička klima. Da, znam da kolektivna svijest nije baš to, ali nema veze. Ne volim se odricati moje individualne svijesti i na slijepo se priključivati masama koje žele ili ne žele u Europu, koje vole ili mrze Gotovinu, koje slijede megatrendove i pokrete, koji su crveni ili plavi, koji su za mir i koji su za rat.

Već sama činjenica da svaki kolektivni stav ima i svoju suprotnost u nekom drugom sasvim suprotnom mega-stavu udaljava me od ideala da bilo koji takav kolektivni brainstorming donosi značajan pozitivni pomak mog malog individualnog života. Ekološka svijest vlada kolektivno i globalno ali neumorno vlada i svijest o motoru s unutarnjim sagorijevanjem kao osnovnom pokretaču prijevoznih sredstava. Moralna naukovanja o zaštiti životinja s krznom suprotstavljena su uzgojem životinja za klanje. Nastojanja za globalnim mirom postižu se pokretanjem i potrebom ratovanja. Kolektivna svijest o potrebi uklanjanja siromaštva i umiranja od gladi i bolesti, suprotavljena je dodatnim bogaćenjem bogatih i bacanjem stotina tisuća tona hrane.

Kad bolje razmislim, u svemu tome sudjelujemo i u jednoj i u drugoj strani. Da, jako malo, reklo bi se. Ali u tome je poanta. Svatko bi se rado izgovorio da “što u slapu znači moja mala kap”.
E, baš to radi. Čini slap.

Eto i politike koja je izgleda u nas najjači generator svih 'kolektivki'. Ja samo promatram što kažu lijevi, što kažu desni i odlučit ću u svoje ime. Nekakva masovna histerija najnovijih predizbornih poteza stvorila je još jednu globalnu klimu koju ne volim. Kao i prije svih naših ranijih 'kolektivnih' političkih izbora glavna preokupacija kolektivne svijesti nije ni buduća vlast, ni sadašnja vlast – nego prošla, pretprošla i ona prije nje. Tvrdoglavo odbijam svoj kilogram sivih stanica podrediti takvom uzaludnom traćenju energije u kolektivnoj svijesti. Naime ni ja ne postajem mlađi već stariji. Ah, ali to je samo primjer. Totalno sam apolitičan tip.

Toliko o kolektivnoj svijesti u mojoj verziji.
Sad ni sam ne znam jesmo li mi Borg ili nismo? I kad to pitam, mislim li na sebe ili na nas?

In memoriam



ponedjeljak , 04.04.2005.

Nisam vjernik.

Cijenim tog velikog čovjeka jer je ostavio svijetao i neizbrisiv trag svuda kuda je prošao. Moja žalost, a istovremeno i divljenje, ograničeni su izostankom duhovne povezanosti s njegovom osobom koju svi vjernici imaju i njeguju.

Uz dužno poštovaje, iskrena sućut svima kojima na onaj poseban, duhovni način odlazak Karola Wojtyle ostavlja u srcu nenadoknadivu prazninu.

Za Vas vjernike on je neizmjerno više od tek značajnog svjetskog čovjeka i neumornog putnika koji se posvetio širenju mira među ljudima. Razumijem i poštujem vaše osjećaje.

Počivao u miru.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>