Nepodnošljiva lakoća zapetljavanja



utorak , 11.10.2005.

Zapetljati se lako. Već na samom početku zapetljao sam se u razmišljanju. Zatim u kodu. Odmah poslije toga u nedostajućim dijelovima slagalice. I na kraju i implementaciji u bloghaerov pogon. Kad se zapetljaš, nemaš 'undo'. Sad više nemam snage ni za zapetljavanje ni za otpetljavanje. Ovo mi mora malo sjesti.

Sreća je da svatko tko prčka po internetu i kodovima ima svog računalnog gurua. Imam ga i ja.

- Majku mu... ovaj box je baš odlučio živjeti svoj vlastiti život – rekoh guruu.
- Da, oni najmanji su najživlji – reče guru – a koji si predložak izabrao?
- Ruthsarian.
- Pa kud baš njega?
- A ježi ga! Sviđa mi se ova fora s preklapanjima...
- Taj je predložak napravio čarobnjak, mag... 'ajatolah' CSS-a. Mislim da ćeš odustati. Ta stvar ima više CSS definicija nego ti imaš postova. Ako ti to namjestiš na bloghaer i još da radi u svim browserima...
- Čuj guru, ne trebam ja tebe za demotivaciju, i bez toga sam dosta živčan. Daj me malo gurni oko ovog boxa a s bazom ću se već nekako snaći. Eto do sad mi se nije raspao. Ajde, samo taj box još leti kud hoće. Pliiiz, pogledaj makar, sigurno ćeš dobiti ideju koju još nisam probao.
- Hmm, no dobro, dakle da vidimo...

Mislim da me pogledao na način “uzalud se trudiš ali si mi prijatelj, pa hajde...”
Eto, dovoljno je promijeniti samo jedan red i sve dolazi na svoje mjesto, baš je tako na kraju ispalo. Za promjenu, to je super. Češće se događa da zbog izostavljenog 'točka-zareza' čitava stvar padne u vodu i to onu kojom upravo hara jedan srednje jaki tsunami.

- Hvala guru!
- Ma ništa, sretno...

Prvo su IE i Firefox napravili praktičnu demonstraciju neslaganja oko značenja pojedinih linija koda, zatim prezentaciju različitih prikaza jedne te iste stvari i na kraju totalnu inertnost prema pokušajima mirenja.

I tako, koristeći praktične prednosti MaxADSL-a pootvarao sam nekih sto megabajta stranica koje je Google ponudio na upit 'CSS'. Tako načitan i napunjen novim nadama primih se posla. Sada se divim svojoj upornosti a sitnice sam ostavio za kasnije.

Mogao sam međutim odustati, samo zbog jednog malog boxa koji se nije želio uklopiti u zamisao. Sati i sati čitanja i učenja ne vrijede koliko jedna praktična minuta dobro odabranog računalnog gurua.

- Ruthsarian kažeš?
- Aha!
- I radi na bloghaeru?
- Pa, vidiš!
- E, vala, sreća da si dovoljno lud. Ja to ne bih prerađivao ni za što. Takve se stvari raspadnu čim ih dirneš, čim im ne paše sobna temperatura, čak i kad je loša biometeorološka prognoza. Mala nepažnja i predložak ti se iskrivi, izvrne, više ga ni bog ne složi, a onda opet na početak... Lud si sto posto.

Malo me bilo sram.
Ali eto, lud pa živim, pa složio.

- No, ipak čestitam, svaka čast, bit će nešto od tebe jednog dana.

Onda sam mu platio pivo. Za onaj neposlušni box.

Griješiti je ljudski



utorak , 04.10.2005.

Uređujući jedan drugi blog, kopirao sam neke stvari sa svog bloga. Minutu kasnije na pitanje: "Jeste li sigurni da želite promijeniti predložak?" odgovorio sam vrlo sigurno i uvjereno DA!

Tako je nestao moj stari dizajn i ne preostaje mi drugo nego napraviti nešto novo ili rehabilitirati onaj stari iz ostataka nakon eksplozije. Prilika je dobra.

Do tada, strpite se malo s ovim. Važi? :)))))

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>